Lubisz gofry? My bardzo. A czy wiesz, że właśnie dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Gofra? Naszym zdaniem jest to świetna okazja do tego, aby pomówić o tym przysmaku.
Proces przyrządzania gofrów można (w wielkim skrócie) opisać mniej więcej tak – mieszamy ze sobą trochę mąki, mleka, jajek i oleju, a powstałe ciasto zapiekamy przez chwilę w gofrownicy. Nic prostszego, prawda? Kaczor Donald zapewne by się z Tobą nie zgodził. Dlaczego? Sam się przekonaj:
Musisz przyznać, że nie jest to wcale taka prosta sztuka. W pełni rozumiemy biednego kaczora i bardzo mu współczujemy. Nam, po wielu nieudanych próbach, udało się w końcu znaleźć przepis, który jest niezawodny. Jeśli zastosujesz się do wszystkich wskazówek, gwarantujemy, że gofry wyjdą przepysznie! Pamiętaj jednak, aby poprosić o pomoc kogoś starszego. Życzymy smacznego!
Jeśli chcesz poznać historię tego wspaniałego przysmaku, przenieś się z nami do starożytnej Grecji. To właśnie tam pojawiły się obeliosy uznawane za pierwszą wersję gofrów 😊 Zastanawiasz się pewnie, w jaki sposób były one przyrządzane, skoro nie wynaleziono wtedy jeszcze prądu, nie wspominając o sprzętach elektronicznych… Grecy znaleźli jednak bardzo sprytny i prosty sposób na wypieczenie ciasta, umieszczając je pomiędzy dwoma rozgrzanymi (najczęściej dzięki palenisku) metalowymi talerzami. Metoda szybko się przyjęła i stosowana była przez setki lat!
Przygotowałyśmy dla Ciebie jeszcze kilka ciekawostek:
– pierwszy znany przepis na gofra powstał około 700 lat temu i oprócz wspomnianych już wyżej składników zawierał także wino! Musisz przyznać, że to dosyć osobliwe połączenie;
– w XVI wieku ( czyli około 500 lat temu) gofry były tak modne, że wybitni malarze uwieczniali je na swoich płótnach;
– dawniej przysmak ten był niezwykle kosztowny i pozwolić sobie mogli na niego tylko ludzie zamożni;
– w Tajlandii gofry serwowane są na patykach!
Mamy nadzieję, że podobało Ci się nasze dzisiejsze spotkanie. Jeśli przyrządzisz gofry, nie zapomnij przesłać nam zdjęć swojego dzieła. Na dziś to już wszystko. Widzimy się jutro!
Źródło: ekologia.pl|Gofry właściwości, skład i rodzaje gofrów